Haal het goud uit je eetbuien!
2 min. leestijd

Haal het goud uit je eetbuien!

‘Je moet leren verliezen voordat je kan winnen’, zei topatleet Usain Bolt, de snelste man op aarde, in een recent interview bij het TV-programma College Tour. ‘Dat wil zeggen: met het verlies kunnen omgaan en van al je fouten leren om steeds beter te worden', voegde hij eraan toe.

‘Dat noem ik nog eens open deuren intrappen’, reageerde mijn man schouderophalend. Het zette mij aan het denken.

De vrouwen die ik coach hebben enorm moeite met verliezen

Mijn klanten vinden dat het meteen goed moet gaan wanneer ze samen met mij aan de slag gaan met hun eetbuien. Ze willen ook het liefst direct winnen. ‘Vanaf nu geen eetbui meer! Ik ben er zó klaar mee!’

Het gevolg van zulke gedachten is dat ze zichzelf onder enorme druk zetten, en met wilskracht eetbuien proberen te voorkomen. Hét recept voor teleurstellingen…

Ze gedragen zich alsof ze op dieet gaan: een strikt regime, zonder ruimte

Laatst zei één van mijn coachklanten: ‘ik merk dat ik het aanpakken van de eetbuien benader zoals ik het diëten aanpakte. Ik mag van mezelf geen fout maken’. Ik vond het geweldig dat ze dat inzag en dat ook durfde uit te spreken.

Ze is daar niet alleen in. Ik herken deze valkuil bij meer vrouwen die ik begeleid.

Ik druk ze dan op het hart om aan hun mindset te werken

Maar ja, mindset… ‘Wat boeit die mindset mij nou?’, zie ik ze telkens denken. En vervolgens smeken: ‘Geef me gewoon die methode om mijn eetbuien te stoppen. Dát is wat ik nodig heb!’

Uiteindelijk wel. Maar er is een logische opbouw in de manier waarop ik mijn klanten help om voorgoed hun probleem op te lossen.

Ik leg het vaak zo uit: je kan nog alle juiste cijfers van de code hebben om een kluis te kraken, als je ze niet in de goede volgorde invoert, dan blijft het deurtje alsnog dicht.

Verlossing van je eetbuien begint met een ándere mindset

En dan bedoel ik daarmee: een helpende mindset. Geen militair strenge innerlijke kritiek, maar juist een mindset waarbij je jezelf de toestemming geeft om te ontdekken hoe het pad naar vrijheid zich aan je ontvouwt en welke obstakels je tegenkomt. Een mindset ook waarbij je bereid bent om fouten te maken, om risico’s te nemen, om te verliezen. Want dáár leer je van.


Mag je van jezelf verliezen van de eetdrang?

Iedere keer dat je een eetbui voelt aankomen krijg je de kans om kennis te maken met het automatische programma dat daarachter zit: de eetdrang.

Vaak grijpen we die kans echter niet omdat we bang zijn om het van de eetdrang te verliezen, en een eetbui te hebben. Ik weet het nog van mezelf. Met man en macht probeerde ik een eetbui af te wenden. Het laatste wat ik wilde was om met de eetdrang kennis te maken. Ga toch weg! Er stond te veel op het spel.

En als ik alsnog een eetbui kreeg was ik daarna zó overstuur dat ik niet in staat was om terug te blikken op wat er precies gebeurd was. Hierdoor miste ik informatie die mij had kunnen helpen, realiseerde ik me later.

Haal het goud uit je eetbuien

Ieder stukje informatie dat je over je eetdrang te weten komt is goud waard. Ja, écht! Hoe beter je het mechanisme begrijpt, hoe makkelijker je de methode die ik je aanreik kan inzetten. Zo boek je vooruitgang én lukt het je om je eetbuien voorgoed te stoppen.

Maar om het goud uit je eetbuien te kunnen halen moet je er wel anders in gaan zitten. Met een helpende mindset dus.

Dan kan je je eetbuien zien als leermomenten. Momenten waar je niet bang voor hoeft te zijn, momenten waarin het oké is om het risico te nemen om te verliezen, en ook een eventueel verlies zonder drama accepteert. Zodat je ervan leert en een volgende keer wél kan winnen, zoals Usain Bolt.

Wat zou er gebeuren als je vaker het goud uit je eetbuien zou halen?

Reactie plaatsen

Download mijn GRATIS e-boek (en luisterboek)

Probeer je steeds je eetbuien op te lossen? Wil je nu écht verandering? Met mijn kennis en ervaring gaat het lukken!