HAI, IK BEN LAURENCE

De oplossing voor mijn eetbuien vond ik in mijn brein

Járenlang draaide mijn leven om eten en mijn gewicht

Op een bepaald moment kreeg ik last van onbedwingbare eetbuien. Ik schaamde me ervoor, jojoode tussen vier maten kleding, en voelde me doodongelukkig.


Decennialang zocht ik naar een manier om die eetbuien te stoppen. Ik had bijna de hoop opgegeven om ooit mijn probleem op te lossen. Totdat ik het antwoord vond in de werking van ons brein. Ik ontdekte dat de ware reden van mijn eetbuien een foutief automatisch programma was, en dat ik het kon uitwissen.


De eetbuien zijn weg. Voorgoed. Ik heb rust in m’n hoofd en voel me lekker in m'n lijf. Ook geniet ik weer van eten.


Dat laat ik nu andere ambitieuze vrouwen ervaren. Mét succes. Ik help ze om hun brein te herprogrammeren zodat ze het leven leiden dat ze waard zijn.


Een leven waarin ze zich vrij voelen, van eten genieten, ruimte durven innemen, en met volle focus hun dromen najagen, terwijl ze zonder dieet een gezond gewicht bereiken én behouden.


Ik weet wat een feest dat is. Dat was voorheen heel anders.

ETEN ZONDER REM

Iedere ochtend nam ik me voor om geen eetbui te hebben. Maar na een paar uren ging het al mis. Dan verlangde ik naar iets lekkers en maakte ik plannen om aan mijn trekken te komen.


In mijn hoofd woedde een tweestrijd: Eet nou maar, je hebt het verdiend! Nee, denk aan je gewicht. Hoe harder ik me tegen het verlangen verzette, hoe krachtiger die werd. Om er vanaf te komen gaf ik mij uiteindelijk over.


Ik zondigde.


Het luchtte even op, daarna voelde ik me rot. De dag was verpest, ik kon net zo goed doorgaan. In een waas schrokte ik van alles naar binnen. Zoet en hartig door elkaar. Tot ik propvol zat.


Dan beloofde ik mezelf: Dit was écht de laatste keer. Morgen ga ik weer normaal doen.


Ik zou weer controle krijgen over mijn eetgedrag. Succesvol afvallen én slank blijven – mijn droom sinds mijn tienertijd. Dan zou ik alle mooie jurken dragen die ik wou, me zelfverzekerd en gelukkig voelen. Eindelijk van het leven genieten! 


OP EN NEER GING M'N GEWICHT: JOJOËN

Alle inspanningen ten spijt, ging het van kwaad naar erger. Op en neer ging m’n gewicht: jojoën, en steeds zwaarder worden. Dat betekende vier maten kleding in de kast.


Ik haatte mijn lichaam. Het klopte niet met wie ik diep vanbinnen was. De slimme, ambitieuze vrouw die precies wist hoe ze gezond moest eten, en ook niet aan wilskracht ontbrak. Hoe had ik het zover laten komen? Het voelde als falen.


Via de huisarts kwam ik terecht bij een psycholoog. Daar kreeg ik te horen dat ik een eetbuistoornis had, ofwel 'binge eating disorder' (BED). Ik ging in therapie en leerde om mijn emoties niet langer met eten te onderdrukken. Want – zo werd uitgelegd – dat was de oorzaak van mijn eetbuien.


Het leek aanvankelijk te werken, maar al gauw verviel ik in oud gedrag.


De eetbuien bleven mijn leven beheersen. En alles dat ermee te maken had:


weer een dieet, behandeling of sportplan uitproberen,
weer teleurgesteld zijn omdat er niets is veranderd,
weer zoveel gegeten hebben dat m’n maag lijkt te knappen.Toen ontdekte ik dat mijn brein maakbaar was. Dat ik het kon herprogrammeren. Dat heeft mijn leven veranderd.


HOE IK MIJN EETBUIEN STOPTE NA JAREN GEWORSTEL

Op de dag dat ik 50 werd is mijn zoektocht begonnen naar een ander antwoord. Ik had net een stuk taart achter de kiezen en voelde de drang om stiekem in de keuken het festijn voort te zetten. 


Hoe lang ben ik al bezig met dat gedoe? Wil ik de rest van mijn leven ook op deze manier doorbrengen? Het antwoord was helder: Nee, ik ben er klaar mee. Ik wil niet meer de hele dag aan eten of afvallen hoeven denken. Ik heb nog zoveel plannen en dromen.


In het jaar daarna heb ik me verdiept in de meest recente ontwikkelingen rondom eetbuien. Zo ben ik terechtgekomen in de wereld van de neurowetenschap.


Ik heb een methode gevonden die in essentie uitgaat van de maakbaarheid van het brein.


Een radicaal andere aanpak die het mogelijk maakt om de eetdrang – het dwangmatige automatische patroon dat de eetbuien veroorzaakt – uit te wissen.


Ik ben ermee gaan oefenen. Tot mijn verbazing merkte ik al heel snel verschil en had de methode het effect waarop ik al zo lang hoopte.


EINDELIJK RUST IN MIJN HOOFD, ÉN BLIJ MET MIJN LIJF

Ik ben van mijn eetbuien af. Voorgoed.


Natuurlijk is m’n leven niet ineens perfect. Ik heb nog steeds zo m’n dingen net als iedereen. Maar ik voel me zóveel beter!


Niet de hele tijd die opdringerige gedachten over eten. Wat wel, wat niet. Hoe dan, wat als?


Ik heb eindelijk rust in mijn hoofd, en dus meer ruimte en aandacht voor dingen die ik echt belangrijk vind. Mijn gezin, mijn sociaal leven, en ook mijn werk – want dat is mijn passie!


Ook heb ik vrede met m’n lijf gesloten. Daar ben ik enorm trots op! Ik belast het niet meer met afwisselende periodes van diëten en buitensporig eten. In plaats daarvan luister ik naar zijn behoeften, en respecteer ik zijn grenzen. Ik heb maar één lichaam en ik zorg er liefdevol voor.


Ik eet in alle vrijheid, geniet ervan, en stop wanneer het genoeg is. Hierdoor heb ik het jojoën vaarwel kunnen zeggen en heeft mijn gewicht zich gestabiliseerd rond zijn natuurlijke vetset-punt. Iets wat ik nooit voor mogelijk had geacht.


Ik voel me gezond, energiek en vol levenslust. Ik leef eetbuivrij.


Mijn visie op eetbuien is eigenlijk simpel.


Écht van je eetbuien afkomen gaat niet over minder/beter/anders eten, meer bewegen, of eindeloos graven in emoties of ze leren managen. Het gaat ook niet over vechten, afleiding zoeken, of volhouden. Als dat zo was was je allang uit de ban van eetbuien geweest.


Je hebt alleen last van een foutieve connectie in je brein. Een automatisch programma dat begint te lopen in bepaalde situaties, en eetbuien veroorzaakt.

Het goede nieuws is: je kan die bug fixen!


Je hebt het vermogen om je brein te veranderen om je eetbuien te stoppen, en zodoende een fijner leven voor jezelf te creëren.

Wat je over mij moet weten


Ik kom van ver en ken alle valkuilen van een strijd met eten. Dat maakt van mij een rotsvaste bondgenote. Niets is mij vreemd, dus laat de schaamte los.


Als coach focus ik op actie en resultaat. Ik ben een warme en vriendelijke persoon. Mijn klanten weten ook dat ik snoeihard kan zijn als het moet. En altijd 100% eerlijk. 


Ik heb een hekel aan drama en excuses want ze houden ons gevangen in schadelijke patronen. Zelfmeesterschap, dáár ga ik voor. Stap voor stap aan een krachtige mindset werken.


Ook geloof ik in de kracht van humor in herstel. Het pad naar vrijheid mag luchtig en vrolijk zijn!


En wat is nou typisch Laurence?


  • Ik ben een Belgische zonder Vlaams accent omdat ik uit Wallonië kom, waar Frans gesproken wordt. Dat verklaart mijn taalfouten in het Nederlands. Maar hè, het gaat om de inhoud.

  • Waarom ik vrouwen uit de diëten-eetbuien cirkel bevrijd? Omdat ik ze een fantastisch leven gun, en ook wil bijdragen aan een wereld waarin vrouwen hun waarde niet meer ontlenen aan hun gewicht of uiterlijk, en de kans krijgen om hun volle potentieel te benutten en om impact te maken.  

  • Je kan mij altijd wakker maken voor… een Hawaiiaanse Lomi Lomi massage! Dé ultieme manier om uit mijn hoofd in mijn lichaam te komen.

  • Ik ben de blije vrouw van Bert-Jan en de trotse mama van Tom en Zoé. Waar mijn zoon vooral in gamen excelleert, bouwt mijn dochter met ongelooflijke passie aan haar YouTube imperium. Ben je dol op Korea (K-pop, K-food, K-skincare, K-culture)? Tune in bij haar channel.

  • Wanneer ik niet werk, ben ik opgerold op de bank in comfy kleding te vinden met een goed boek (bij voorkeur een thriller) en een latte met koekjes.

  • Voor mij is een dag zonder muziek een dag niet geleefd. Ik ben knotsgek op new-wave uit de jaren 80. Als 'A Forest' van The Cure draait, eis ik absolute stilte.

  • Ik kan de sterren van de hemel koken, én ook een enkele partij pasteibakjes zwartgeblakerd uit de oven laten komen. Dat is inmiddels een 'running gag' in de familie.

OOK JIJ KAN JE EETBUIEN VOORGOED STOPPEN

Denk je dat ik de coach ben die jou naar een eetbuivrij leven kan brengen? Laten we praten!