Intuïtief eten stopt dwangmatige eetbuien niet
3 min. leestijd

Intuïtief eten stopt dwangmatige eetbuien niet

‘Ik volg al een tijdje een cursus intuïtief eten, maar ik krijg maar niet mijn eetbuien onder controle’, zegt ze op ontgoochelde toon. ‘Had je dat dan verwacht?’ vraag ik haar. ‘Ja, mij werd verteld dat ze zouden stoppen wanneer ik meer naar mijn lichaam zou luisteren’.


Intuïtief eten klinkt op zich eenvoudig en aantrekkelijk

In de basis gaat intuïtief eten ervanuit dat je op de aangeboren wijsheid van je lichaam vertrouwt om jezelf zo goed mogelijk te voeden. Je eet wanneer je honger hebt en je stopt wanneer je verzadigd en voldaan bent.

Op zich een eenvoudige en aantrekkelijke benadering dus. Anti-dieet bovendien! Nou, daar word ik blij van. Want je weet wat ik altijd zeg: 95% van alle eetbuien zijn te herleiden naar een dieet.


Het helpt vast tegen eetbuien…

De vraag is natuurlijk of intuïtief eten tegen eetbuien helpt. En daar gebeurt iets opmerkelijks.

Telkens hoor ik hetzelfde verhaal in mijn gesprekken. Nu ook weer.

‘Ik weet nooit helemaal zeker of ik uit honger eet. Ook voel ik mijn verzadiging niet, behalve als het te laat is’, vervolgt de vrouw. ‘En die eetbuien… Tja, ik kan ze nog steeds niet verklaren. Dat is toch niet wat mijn lichaam wil? Dus waarom stoppen ze niet? Ik doe zó mijn best.’

Dat geloof ik graag.


Er klopt gewoon iets niet

Dat het niet lukt heeft verschillende oorzaken, weet ik inmiddels.

Als je eetbuien hebt, hoor je gewoon de signalen van je lichaam niet meer. Laat staan dat je ze correct kan interpreteren en ernaar handelen. Je hebt ze dan té lang genegeerd of onderdrukt.

Daarnaast kan het zijn dat je verstoorde manier van eten de signalen van je lichaam compleet vertroebeld heeft. Ik weet nog goed hoe de calorierijke producten die ik vroeger gretig at, mijn smaakpapillen hadden gekaapt. Ik vond alleen nog maar mierzoet of ultra-bewerkt voedsel lekker. De rest smaakte als karton. Dan kon ik mijn smaak toch onmogelijk als kompas aanhouden voor mijn eetkeuzes? Als ik dat had gedaan, had ik me ‘gevoed’ met alleen maar roze koeken en patat.

Maar er is nog een oorzaak die je waarschijnlijk nog niet door hebt…


Eetdrang is de grootste kink in de kabel

Je kan nog perfect je lichaamssignalen opmerken en op basis daarvan een afgestemd eetpatroon voor jezelf creëren, als je last hebt van dwangmatige eetbuien (en dus van eetdrang), dan zal je altijd de sjaak zijn. Eetdrang is de grootste kink in de kabel.

Het was een coachklant die mij dit deed beseffen, Esther. Ik herinner me ons eerste gesprek nog goed. Bijna een jaar lang had ze intuïtief gegeten in de hoop haar eetbuien op te lossen. ‘Ik eet als ik honger heb, en alleen dán’, had ze mij verzekerd. ‘Niets is verboden, dus in principe geef ik ook mijn lichaam precies wat het nodig heeft’. Toch was ze flink aangekomen. Ze kon er geen vinger opleggen.

Totdat ik haar over de eetdrang vertelde. Een bug in je brein die je aanzet tot eten om voorraad op te bouwen (omdat het brein geleerd heeft dat er soms grote tekorten zijn). Een patroon dat een eigen leven is gaan leiden.


Eetdrang voelt als honger, maar is het niet

‘Nu begrijp ik het’, riep ze ineens tijdens een Zoom sessie. ‘Het was de eetdrang die al die tijd roet in het eten gooide’.

Die eetdrang had zich vaak als honger vermomd. Dus was Esther meer gaan eten dan ze nodig had. Puur ‘intuïtief’.


Je denkt de leer te volgen, maar ondertussen…

‘Soms was ik in dubio want ik vond het wel veel eten, en calorierijk ook’, gaf ze toe, ‘maar dat duurde nooit lang. Dan praatte ik het goed: ik ben niet meer op dieet, mijn lichaam heeft dat eten blijkbaar nodig, ik moet mijn intuïtie volgen, mijn gewicht leren accepteren. Achteraf gezien heeft die eetdrang me flink in de maling genomen’.


Intuïtief eten stopt dwangmatige eetbuien niet

Er zit zeker waarde in de principes van het intuïtief eten, met name als het gaat om het loslaten van de dieetmentaliteit en van strenge eetregels. Maar je ziet nu hopelijk zelf ook wel dat deze benadering dwangmatige eetbuien niet oplost. Hiervoor is het nodig dat het patroon ‘eetdrang’ direct aangepakt en uit het brein gewist wordt.

Ik deel de ervaring van Esther met de vrouw uit het begin van het verhaal. Bij haar gaat ook een lichtje branden. Dan zegt ze resoluut: ‘oké, klaar met dat intuïtief eten. Wat stel je voor om mijn eetbuien te stoppen?’ Nu heb ik haar aandacht en kunnen we er werk van maken.

Zeg het eens... Als jij nú je intuïtie zou volgen, wat zou je dan als volgende eten?

Reactie plaatsen

Download mijn GRATIS e-boek (en luisterboek)

Probeer je steeds je eetbuien op te lossen? Wil je nu écht verandering? Met mijn kennis en ervaring gaat het lukken!