Je eetbuien kosten je kapitalen
2 min. leestijd

Je eetbuien kosten je kapitalen

Alles wordt duurder; ik hoor al weken niets anders. Op het nieuws, bij de kapper, in gesprekken met vriendinnen. Zelfs mijn puberzoon heeft het er ineens over. 

De energieprijzen, de zorgpremies, de boodschappen... Er lijkt geen einde aan de inflatie te komen. En als je met eetbuien worstelt geeft dat nog enorm veel extra stress.

Ook je eetbuien worden achterlijk duur

‘Ik schrik van wat ik op dit moment aan eten uitgeef’, zucht de vrouw met wie ik een gratis sessie heb. Een gewone, weinig opvallende, aardige vrouw van middelbare leeftijd.

Haar probleem zit vooral in de lekkere dingen. ‘Die koekjes en chocolade zijn nu behoorlijk aan de prijs. Toch blijf ik ze aan de lopende band kopen. Als mijn man er maar niet achter komt…’

Ze schaamt zich ervoor

Ik wed dat ze nooit écht bijgehouden heeft hoeveel geld ze kwijt is aan haar eetbuien. Dat deed ik namelijk ook niet toen ik er middenin zat. Ik ging nog liever dood dan de rekensom maken.

Toch waag ik het om haar te vragen hoe groot de schade is. Even lijkt ze antwoord te willen geven, maar haar gezicht verstrakt, haar lippen verstijven, en ze begint nerveus aan haar trouwring te draaien. Haar eetbuien waren waarschijnlijk al duur. Nu zijn ze nog duurder, en daar baalt ze van. Net als ik destijds wil ze de confrontatie niet aan.

Kleine uitgaven worden snel groot

Stel dat je 5 euro per dag aan lekkernijen uitgeeft. Zo’n klein bedrag mis je niet direct als je nog wat armslag in je budget hebt. Maar als je doorrekent, betekent dat kleine bedrag per dag dat je in een jaar een gat van een kleine 2.000 euro in je budget slaat!

En die 5 euro zijn nog aan de lage kant als je eetbuien hebt, zelfs zonder inflatie.

Denk maar eens aan alles wat je eet tijdens je eetbuien. Wat voor producten zijn dat? Waar haal je ze vandaan? En hoeveel eet je ervan?

Als je – net als ik vroeger – luxe gebak verkiest boven gevulde koeken uit de supermarkt, en meerdere keren per week langs de snackbar of de Yellow M gaat, dan zal je merken dat je al heel snel op die 5 euro uitkomt, of zelfs ver eroverheen…

Het is geldverspilling

Pas toen ik mijn eetbuien kon stoppen realiseerde ik wat de financiële impact daarvan was geweest. Voor het eerst hield ik geld over. Dat voelde geweldig. Wat een verschil!

Wel vond ik het confronterend om te denken aan al het geld dat ik al die jaren verspild had. Verspild aan eten in de eerste plaats. En vervolgens kostte alles wat ik deed om oplossingen te vinden voor mijn eetbuien én voor het overgewicht dat ze veroorzaakt hadden – diëten met name – ook weer geld. Die was ik voor het gemak vergeten, maar wat een kostenpost was dat…

Ik had nu een huisje met zwembad in Frankrijk gehad

Mijn eetbuien hebben me kapitalen gekost. In de meer dan 30 jaar dat ik ze heb gehad, had ik een klein fortuin bij elkaar kunnen sprokkelen. Dan had ik nu een huisje met zwembad in Frankrijk gehad.

Ik voel echter geen spijt. Nee. In plaats daarvan ben ik enorm dankbaar dat ik de sleutel naar vrijheid gevonden heb, en me energieker en blijer voel dan ooit. Dat is het mooiste cadeau dat ik mezelf kon geven.

En de kers op de taart is dat ik nu wél geld overhoud voor leuke dingen!

Dat houd ik de vrouw met wie ik in gesprek ben voor. ‘Nou, zegt ze, dan kan ik mezelf iedere maand met een dagje sauna verwennen. Of leuke city trips maken met mijn dochter’. De spanning verdwijnt van haar gezicht. Voor het eerst zie ik dat ze er een beetje vertrouwen in begint te krijgen.

Dus wat doe je?  

Nog veel meer dan vorige jaren investeren in je eetbuien?
Of ga je ze samen met mij eindelijk effectief te lijf zodat ze écht stoppen?

Ready when you are!

Marjan Smit
Door

Marjan Smit

op 08 Oct 2022

Je hebt helemaal gelijk. Zonder kant en klare snaai zijn de boodschappen veel betaalbaarder.

Laurence Blairon
Door

Laurence Blairon

op 27 Oct 2022

Fijn dat je dit hebt mogen ontdekken, Marjan! 😊

Reactie plaatsen

Download mijn GRATIS e-boek (en luisterboek)

Probeer je steeds je eetbuien op te lossen? Wil je nu écht verandering? Met mijn kennis en ervaring gaat het lukken!