Je eetbuien worden onbetaalbaar met de inflatie
3 min. leestijd

Je eetbuien worden onbetaalbaar met de inflatie

Alles wordt duurder; ik hoor al weken niets anders. Op het nieuws, bij de kapper, in gesprekken met vriendinnen. Zelfs mijn puberzoon heeft het er ineens over.

De energieprijzen, de zorgpremies, de boodschappen... Er lijkt geen einde aan de inflatie te komen. En als je met eetbuien worstelt geeft dat nog enorm veel extra stress.

Ook je eetbuien worden achterlijk duur

‘Ik schrik van wat ik op dit moment aan eten uitgeef’, zucht de vrouw met wie ik een gratis sessie heb. Een gewone, weinig opvallende, aardige vrouw van middelbare leeftijd.

Haar probleem zit vooral in de lekkere dingen. ‘Die koekjes en chocolade zijn nu behoorlijk aan de prijs. Toch blijf ik ze aan de lopende band kopen. Als mijn man er maar niet achter komt…’

Ze schaamt zich ervoor

Ik wed dat ze nooit écht bijgehouden heeft hoeveel geld ze kwijt is aan haar eetbuien. Dat deed ik namelijk ook niet toen ik er middenin zat. Ik ging nog liever dood dan de rekensom maken.

Toch waag ik het om haar te vragen hoe groot de schade is. Even lijkt ze antwoord te willen geven, maar haar gezicht verstrakt, haar lippen verstijven, en ze begint nerveus aan haar trouwring te draaien. Haar eetbuien waren waarschijnlijk al duur. Nu zijn ze nog duurder, en daar baalt ze van. Net als ik destijds wil ze de confrontatie niet aan.

Kleine uitgaven worden snel groot

Stel dat je 5 euro per dag aan lekkernijen uitgeeft. Zo’n klein bedrag mis je niet direct als je nog wat armslag in je budget hebt. Maar als je doorrekent, betekent dat kleine bedrag per dag dat je in een jaar een gat van een kleine 2.000 euro in je budget slaat!

En die 5 euro zijn nog aan de lage kant als je eetbuien hebt, zelfs zonder inflatie.

Denk maar eens aan alles wat je eet tijdens je eetbuien. Wat voor producten zijn dat? Waar haal je ze vandaan? En hoeveel eet je ervan?

Als je – net als ik vroeger – luxe gebak verkiest boven gevulde koeken uit de supermarkt, en meerdere keren per week langs de snackbar of de Yellow M gaat, dan zal je merken dat je al heel snel op die 5 euro uitkomt, of zelfs ver eroverheen…

Het is geldverspilling

Pas toen ik mijn eetbuien kon stoppen realiseerde ik wat de financiële impact daarvan was geweest. Voor het eerst hield ik geld over. Dat voelde geweldig. Wat een verschil!

Wel vond ik het confronterend om te denken aan al het geld dat ik al die jaren verspild had. Verspild aan eten in de eerste plaats. En vervolgens kostte alles wat ik deed om oplossingen te vinden voor mijn eetbuien én voor het overgewicht dat ze veroorzaakt hadden – diëten met name – ook weer geld. Die was ik voor het gemak vergeten, maar wat een kostenpost was dat…

Ik had nu een huisje met zwembad in Frankrijk gehad

Mijn eetbuien hebben me kapitalen gekost. In de meer dan 30 jaar dat ik ze heb gehad, had ik een klein fortuin bij elkaar kunnen sprokkelen. Dan had ik nu een huisje met zwembad in Frankrijk gehad.

En dan had ik nog geluk dat ons gezinsbudget het kon dragen. Maar in de huidige context van hoge inflatie hadden ze mij en mijn gezin in de schulden kunnen brengen als ik ze niet opgelost had. Dat risico was reëel, ook al probeerde ik het te ontkennen...

Juist nu is het extra belangrijk dat je je eetbuien leert stoppen

Er is eigenlijk geen betere tijd dan deze tijd van inflatie om serieus werk te maken van je eetprobleem, om het voor eens en altijd op te lossen.

En gelukkig is dat mogelijk. Met mijn hulp kan je in 8 weken van je eetbuien af. En kan je de rest van het jaar leuke dingen doen van het geld dat je overhoudt.

Dat houd ik de vrouw met wie ik in gesprek ben voor. ‘Nou, zegt ze, dan kan ik de kachel een graadje hoger zetten deze winter. Of die leuke winterjas kopen’. De spanning verdwijnt van haar gezicht. Voor het eerst zie ik dat ze er een beetje vertrouwen in begint te krijgen.


Dus wat doe je?  

Nog veel meer dan vorige jaren investeren in je eetbuien?
Of ga je ze nu eindelijk effectief te lijf zodat ze écht stoppen?

Marjan Smit
Door

Marjan Smit

op 08 Oct 2022

Je hebt helemaal gelijk. Zonder kant en klare snaai zijn de boodschappen veel betaalbaarder.

Laurence Blairon
Door

Laurence Blairon

op 27 Oct 2022

Fijn dat je dit hebt mogen ontdekken, Marjan! 😊

Reactie plaatsen

Download nu mijn GRATIS e-boek (en luisterboek)

Probeer je steeds je eetbuien op te lossen? Wil je nu écht verandering? Met mijn kennis en ervaring gaat het je lukken!