Is zakelijk succes houdbaar met een eetprobleem?
3 min. leestijd

Is zakelijk succes houdbaar met een eetprobleem?

‘Ik merk dat ik door de eetbuien minder creatief ben. Minder gemotiveerd ook. Alsof mijn drive weg is’, zegt ze met verontrustende stem. Vijf jaar geleden is ze haar bedrijf gestart. Een langgekoesterde droom. Samen met haar team werkt ze keihard aan steeds mooiere producten en omzetten. Maar sinds enige tijd hapert de motor.


Ondernemen lukt niet met eetbuien erbij

‘Mijn team verwacht leiding van mij, en het lukt me gewoon niet. In mijn hoofd ben ik de hele dag met eten bezig. Als ze maar eens wisten’.

Waar ondernemen eerst leuk was, voelt het nu als een zware last.


Niemand mag weten dat ze een eetprobleem heeft

Ze schaamt zich voor haar eetprobleem, houdt het angstvallig geheim. ‘Niemand mag weten dat ik regelmatig ontspoor’, zo drukt ze mij op het hart. Kwestie van imago. Het is de eerste keer dat ze over haar eetprobleem met iemand praat en er hulp voor zoekt. Ze rekent op mijn discretie. ‘Een succesvolle zakenvrouw die zich iedere avond volpropt met koek, drop en diepvriespizza’s totdat ze er misselijk van wordt, dat is toch abnormaal?’


Eetbuien komen in alle rangen en standen voor

Ik stel haar gerust. Er mankeert niets aan haar, ze is zeker niet de uitzondering. Eetbuien komen bij vrouwen én mannen van alle leeftijden, alle rangen en standen van de samenleving voor. ‘Oh?’ reageert ze. Ik lees opluchting in haar ogen.

Ze is niet de eerste ondernemer die bij mij aan de deur klopt. Veel ondernemers werken vele uren achter elkaar, lijden aan stress, en eten op een chaotische manier. Dit werkt obsessieve gedachten over eten en eetbuien in de hand.


Overdag denkt ze continu aan eten, maar doet ze het niet

Ze herkent zichzelf in dat beeld. Overdag denkt ze continu aan eten, maar doet ze het niet. Er is altijd wel iets dat haar aandacht vereist, en dan vergeet ze het.

Ik leg haar uit dat zichzelf op deze manier verhongeren haar brein nerveus maakt. Het denkt dat ze tekortkomt en blijft haar dus continu signalen sturen dat er gegeten móet worden. Dat is eetdrang. Als er alsnog niets gebeurt, zorgt de eetdrang op een onbewaakt moment voor een flinke inhaalslag. Het liefst met calorierijk eten. Dan heeft ze een eetbui.


Zo wordt de eetdrang sterker

Wanneer dit scenario zich vaak afspeelt, wordt de eetdrang sterker. Haar brein maakt er een automatisch programma van, een patroon. Al na een paar maanden kan het patroon dusdanig ingesleten zijn dat ze er onbewust telkens voor zwicht. Al zou ze weer zichzelf regelmatig voeden, blijft ze eetbuien krijgen.

Dat herkent ze ook. ‘Wat nu? Ik wil normaal kunnen functioneren, helder zijn in mijn hoofd. Mijn bedrijf heeft me nodig, het is mijn alles. We hebben nog zoveel te betekenen!’


Ze wil haar droombedrijf niet kwijt

Ik vraag haar even stil te staan bij wat ze net zegt. Het besef dat ze haar bedrijf niet kwijt wil, haar droom niet wil opgeven. Want zoals ik het zeg in mijn coaching: wanneer je duidelijk voor ogen hebt waarom je van je eetbuien af wil komen, en dat ook vanuit je diepste wezen voelt, dan loop je makkelijker en lichter naar vrijheid toe.

Vrij zijn van eetbuien, geen gedoe meer rondom eten en gewicht ervaren. Dat vindt ze heel aantrekkelijk klinken. Zou de ‘flow’ dan terugkeren in haar bedrijf?


Werken aan haar eetprobleem komt haar bedrijf ten goede

Haar bevlogenheid, lef, creativiteit en leiderschap zijn de pijlers waarop haar zakelijk succes berust, waarop haar team vaart en resultaten boekt. Ze is haar bedrijf. Hoe het met haar persoonlijk gaat is dus uiterst belangrijk. Werken aan haar eetprobleem komt haar bedrijf ten goede.


Bewegen van vastlopen naar ‘flow’ 

Ik kan haar beloven dat de eetbuien zullen stoppen en de eetdrang steeds minder wordt als we gaan samenwerken. Dan krijgt ze weer rust en ruimte in haar hoofd en kan ze zich weer concentreren op de dingen die voor haar belangrijk zijn. Haar droombedrijf met name. Dan beweegt ze van vastlopen naar ‘flow’.

Ze is overtuigd, voelt weer hoop. ‘Wauw, dit gesprek heeft me zó goed gedaan! Ik heb ineens een briljant idee voor het teamoverleg van dinsdag’. Haar glimlach is er één om in te lijsten. Volgens mij is haar drive nu al terug.

Wat zou er beter gaan in jouw werk of in jouw bedrijf als je eetbuien over zouden zijn?

Reactie plaatsen

Download mijn GRATIS e-boek (en luisterboek)

Probeer je steeds je eetbuien op te lossen? Wil je nu écht verandering? Met mijn kennis en ervaring gaat het lukken!